Walentynkowa kolacja

Zapewne każdy słyszał powiedzenie, że droga do serca mężczyzny wiedzie przez jego żołądek. W duchu równouprawnienia śmiem zakładać, że kobiece serca są równie czułe na smaczny posiłek. Dlatego własnoręcznie przygotowana kolacja walentynkowa może być wspaniałym prezentem z okazji dnia zakochanych, który powie tej drugiej osobie – jesteś dla mnie kimś szczególnym. Natomiast jeśli nasza druga połówka jeszcze nas nie odnalazła, walentynkową kolację możemy przygotować dla przyjaciół lub rodziny.



Przygotowaliśmy dwa przykładowe menu na walentynkową kolację.  Obydwie propozycje składają się z trzech dań. Jednak jeśli spędzamy ten wieczór tylko we dwójkę i nie chcemy, aby zakończył się on przy stole, nie powinniśmy przesadzać z porcjami. Należy też pamiętać, aby oszczędnie używać czosnku i cebuli.

Propozycja nr 1:

Przekąska all’a Italia (przepis pochodzi z http://smaker.pl/przepisy/salatki/przepis/przystawka-al-039-039-a-italia,42247)

Ciabatta lub weka, 12 cienkich kromek

Szpinak mrożony, 400 g

Pomidory koktajlowe, 250 g

Krewetki tiger, 15-20 sztuk

Awokado, 2 sztuki

Jajko, 2 sztuki

Czosnek, 1 ząbek

Cytryna ½ sztuki

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz do smaku

1. Ciabattę kroimy na 12 cienkich kromek. Smarujemy oliwą i lekko rumienimy w piekarniku. Zostawiamy do wystygnięcia.

2. Kolejno na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany czosnek i szpinak. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystygnięcia.

3. Na ponownie rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki i obsmażamy ok. 2-3 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 2-3 części.

4. Jaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy. Kroimy w grubą kostkę.

5. Awokado obieramy i kroimy w gruba kostkę. Polewamy sokiem z wyciśniętej cytryny żeby nie ściemniało.

6. Wystudzone krewetki, avocado i jajka łączymy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy jeszcze solą (niekoniecznie) i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.

7. Na każdą z kromek z ciabatty nakładamy szpinak, grubą warstwę i wcześniej przyrządzoną mieszankę krewetkowo-avocadowo-jajeczną.

Danie główne – Pierś z Kurczaka z Pieczarkami Pod Pierzynką Serowo Majonezową

(przepis pochodzi z http://smaker.pl/przepisy/zakaski-i-przystawki/przepis/piers-z-kurczaka-z-pieczarkami-pod-pierzynka-serowo-majonezowa,42097)

Składniki

dla 2-4 osób

piersi z kurczaka, 1 szt

pieczarki, 0,5 kg

żółty ser, kostka do starcia

majonez, mały słoiczek

cebula, sól, pieprz, do smaku, wedle uznania

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Cebulkę drobno pokroić, osolić, podsmażyć na masełku, dodać pieczarki pokrojone w taraki, dusić pod przykryciem, doprawić do smaku solą i na końcu pieprzem,

2. Pierś z kuraka – dwie połówki rozciąć wzdłuż i delikatnie rozbić tłuczkiem. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową ułożyć 4 płaty mięsa, osolić, kłaść pieczarki, zetrzeć żółty serek i całóść przykryć grubo majonezem,

3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok 20-25min. Najlepiej by piekarnik grzał góra-dół, bo wtedy miąsko jest soczyste,

4. Można podawać jako przystawkę lub obiad z ziemniakami i np papryką konserwową.

Deser- Sernik marmurkowy na zimno (przepis pochodzi z http://www.przepisnaciasto.net/2010/10/sernik-marmurkowy-na-zimno/)

Składniki:

Spód z płatków owsianych:

– 225 uprażonych na patelni płatków owsianych

– 50 podpieczonych, posiekanych orzechów laskowych

– 4 łyżki masła (ja dałam 6 czubatych)

– 25 g czekolady deserowej (ja dałam 50 g)

Masa:

– 350 g białego sera mielonego

– 7 łyżek cukru

– 200 ml gęstego jogurtu (dałam bałkański)

– 300 ml śmietanki kremówki

– 1 paczka żelatyny (dałam 20 g)

– 3 łyżki wody (dałam ok. 10 łyżek)

– 175 g stopionej czekolady deserowej (dałam 120 g)

– 175 g stopionej białej czekolady

Przygotowanie

Płatki i orzechy rozdrabniam w malakserze (ale niezbyt drobno). Topię masło i czekoladę i mieszam z płatkami. Tortownicę (23 cm) smaruję cienko masłem. Wykładam masę z płatków i dociskam dnem szklanki. Wstawiam do lodówki.

Ser ucieram z cukrem. Dodaję jogurt oraz ubitą śmietankę. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Dolewam do masy. Roztapiam czekolady w osobnych garnuszkach. Masę serową dzielę na dwie części. Do jednej wlewam ciemną czekoladę do drugiej białą. Wylewam do blaszki na przemian. Mieszam delikatnie nożem, aby masy się wymieszały. Wstawiam tortownicę do lodówki na kilka godzin, aby sernik stężał.

Propozycja nr 2:

Przystawka – Gazpacho (przepisz pochodzi z http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulinarne/6204-Gazpacho)

Bazylia pospolita – 2 łyżeczki do herbaty

Pieprz czarny – 1 łyżeczka do herbaty

Oliwa z oliwek – 10 ml

Cebula – 2 sztuk

Ocet winny – 5 ml

Czosnek – 3 ząbków

Sól – 2 łyżeczki do herbaty

Pomidor – 7 sztuk

Ogórek – 2 sztuki

Pietruszka nać – wg uznania

Papryka czerwona – 3 sztuka średnia

Chleb biały- 4 kromek

  1. Pomidory, ogórki, cebulę, czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
  2. Wszystkie warzywa miksujemy w blenderze.
  3. Gęstą masę przecieramy przez sito, aby usunąć pestki.
  4. Połowę masy przelewamy z powrotem do blendera i miksujemy z pokruszonym, obranym ze skórki chlebem.
  5. Przyprawiamy całość oliwą, octem, solą, pieprzem i bazylią.
  6. Przelewamy wszystko do jednego naczynia i wstawiamy do lodówki na 2-3h. Gazpacho dekorujemy natką pietruszki. Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Danie główne – Tarta z kurczakiem i szpinakiem (przepis pochodzi z http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulinarne/6296-Tarta_ze_szpinakiem)

Bazylia pospolita – do smaku

Masło – 200 g

Tymianek – do smaku

Mąka – 800 g

Czosnek – 3 ząbków

Szpinak – 2 opakowań

Pierś z kury – 2 sztuk

Sól – do smaku

Olej rzepakowy – 3 łyżki stołowe

Ser Feta – 1 opakowanie

Pieprz mielony – do smaku

Jaja kurze – 4 sztuki

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki do herbaty

  1. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, 2 całe jajka i 2 żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto.
  3. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek.
  4. Wstawiamy tarty do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru, przez około 10-15 minut.
  5. Piersi z kurczaka (dwie pojedyncze) myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzewany olej, a następnie smażymy mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem.
  7. Szpinak wrzucamy na osobną, dużą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podsmażamy.
  8. Przekładamy szpinak do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią.
  9. Przygotowaną masę szpinakową przekładamy na podpieczone spody do tart. Na wierzch kładziemy podsmażone mięso. Możemy także polać pozostałym po zagniataniu ciasta białkiem.
  10. Tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15-20 minut.

Deser – Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami (przepis pochodzi z http://mojewypieki.blox.pl/2009/03/Lekki-tort-czekoladowy-z-orzechami-i-owocami.html)

Składniki na ciasto bezowe:

* 6 białek
* 3/4 szklanki drobnego cukru
* 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
* 50 g posiekanych drobno suszonych fig
* 50 g suszonej żurawiny
* 50 g startej na tarce czekolady
gorzkiej
* 50 g startej na tarce czekolady mlecznej
* szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, dalej ubijając. Wsypać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do niej całą masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.

Krem:

* serek mascarpone – 250 g
* 6 łyżek nutelli
* 2 łyżki Cointreau, lub innego likieru cytrusowego

Wszystkie składniki na krem wymieszać.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.

Na walentynkowej kolacji nie może zabraknąć także dobrego wina lub szampana. Na poprawę trawienia oczywiście:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s